PEŠTERSKA HELJDA, spoj prirode i porodične tradicije

Heljda

 

Hranjiva i bogata energijom, heljda je dostupna tokom cele godine i može poslužiti kao zamena za pirinač ili palentu. Heljda, odnosno cvetovi heljde su veoma mirisni i atraktivni za pčele koje ih koriste da proizvedu poseban, jakog ukusa i taman med. Interesantno je da jaka kolonija pčela na poljima heljde prikupi 65kg meda po danu na površini od 0,41 hektara, dok na drugim poljima prikupi 10kg meda.

 

Većina heljde se melje u brašno i koristi za pripremanje svakojake hrane. U Japanu se prave rezanca, u SAD palačinke i cerealije (musli), dok u Engleskoj, Rusiji i istočnoj Evropi se prave razne druge namirnice od heljde (kao npr. pite).

 

Heljda je takođe u širokoj upotrebi kao zaštitni usev koji suzbija korov i poboljšava svojstva zemljišta.

 

Nutritivne vrednosti heljde

1 šolja (168 grama)

 

Hranjivi sastojak %Vrednost dnevnih potreba
Mangan 34%
Triptofan 25%
Magnezijum 21,4%
Vlakna 18,1%
Bakar 12,5%
Kalorije (154) 8%

 

Heljda kao lek

 

Kanadski istraživači, objavljujući svoje nalaze u časopisu poljoprivredne i prehrambene hemije da su pronašli nove dokaze koji mogu biti od pomoći, gde navode da heljda dosta pomoaže u upravljanju dijabetesa. U placebo kontrolisanim studijama, jedna doza ekstrakta semena heljde smanjila je nivo glukoze u krvi od 12-19% na 90 i 120 minuta nakon administracije nad laboratorijskim životinjama sa hemijski izazvanim dijabetesom.

 

Takođe, pomaže deci i odraslima sa kašljem i prehladama više nego brojni lekovi. Ako dete kašlje i ima prehladu, jedna doza (supena kašika meda) pred spavanje može olakšati kašljanje i omogućiti mu miran san, što su dokazala brojna medicinska istraživanja.