PEŠTERSKA HELJDA, spoj prirode i porodične tradicije

Heljdin med - med od heljde

 

Heljdin med je naš proizvod sa košnica koje se nalaze uz sama polja heljde. Med od heljde je poznat kao jedan od najkvalitetnijih i najzdravijih od svih vrsta meda. Njegov kvalitet i pristupačna cena svakako su najbolja preporuka.

 

Ukus heljdinog meda je opor, sladunjav i oseća se dugo u ustima nakon konzumacije. Heljdin med je takođe veoma tamne boje. Opšte je pravilo da tamniji med ima veće antioksidantno dejstvo nego svetliji med. Zbog ove karakteristike tamniji med je po pravilu uvek bogatiji mineralima od svetlijeg. Biljka heljde je odlična za proizvodnju meda, pa je stoga pčelari uzgajaju često samo u ove svrhe.

 

Heljdin med kao lek

 

Heljdin med pomaže deci i odraslima sa kašljem i prehladama više nego brojni lekovi. Ako dete kašlje i ima prehladu, jedna doza (kašika meda) pred spavanje može olakšati kašljanje i omogućiti mu miran san, što su dokazala brojna medicinska istraživanja.

Heljda (Fagopyrum esculentum) je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije troskota (Polygonaceae).[1] Uzgaja se kao žitarica, a u ishrani ljudi i stoke upotrebljava se plod (sinkarpna orašica).[2] Heljda je bogata vitaminima B1 i B2, kao i proteinima >>> heljda opširnije